Tortillachips met dip van refried beans uit de slowcooker

Dip van refried beans uit de slowcooker

“Door Irene”

Onze tijdlijn stond er deze week vol mee: avocadohands. Wat? Avocadohands. Oké, voor iedereen die onder een steen heeft gelegen een korte uitleg. Blijkbaar zien plastische chirurgen steeds vaker patiënten met verminkte handen ten gevolge van mislukte pogingen om een avocado te ontpitten. Met diepe snijwonden, beschadigde zenuwen of doorgesneden pezen als gevolg. 

Wij begrijpen wel dat de gemiddelde YUP of hipster niet zonder zijn avocado kan. Waar dip je anders je tortillachips in? En dus komen wij op de proppen met een alternatief voor guacemole. Komt ie: Dip van refried beans uit de slowcooker 

*refried beans is een bonenpasta van gedroogde bonen en wordt veel gebruikt in de Mexicaanse keuken. Lijkt op kattenvoer, is het niet!

Ingrediënten

Voor de refried beans  

 • Gedroogde bonen (bv. pintobonen, 250 gram)
 • Ui (2 
 • Lente-ui (1)  
 • Bleekselderij (1 stengel)  
 • Water (800 ml)  
 • Zout
  Knoflook (1 teen) 
 • Komijnpoeder (1 eetlepel)  
 • Cayennepeper (halve eetlepel)  
 • Kaneel (1 theelepel)  
 • Azijn  

 

En verder   

 • Feta 
 • Koriander  
 • Tomaat  
 • Tortillachips  
De gedroogde bonen

Voor dit recept heb je gedroogde bonen nodig. In de Mexicaanse keuken gebruiken ze meestal pinto bonen. Deze bonen worden ook wel kievitsbonen of borlottibonen genoemd en zijn te herkennen aan de bruine vlekjes. Sommige supermarkten verkopen de bonen gewoon, maar anders kan je ze vaak halen bij een toko. Wij gebruikten zelf deze keer gedroogde bruine bonen en eventueel kan je ook gedroogde kidneybonen gebruiken! 

De slowcooker

Doe de gedroogde bonen in de slowcooker. Snijd een ui in vier stukken en voeg de grote stukken ui toe aan de slowcooker. Snijd het kontje van een lente-ui en voeg deze in zijn gehele toe samen met een stengel bleekselderij. Voeg vervolgens 800 ml water toe en een lepeltje zout. Zet de slowcooker aan op de hoge stand voor 3,5 uur. De bonen moeten gaar en zacht zijn hierna. Schep de bonen met een schuimpaan uit de slowcooker. Bewaar het kookvocht want dat heb je straks nog nodig.  

Bak de bonen  

Zet een koekenpan of skillet op het vuur en verwarm de pan. Voeg een neutrale olie toe zoals zonnebloemolie. Snipper een ui en pers een teen knoflook. Fruit de ui en knoflook aan in de pan. Voeg ook het komijnpoeder, de cayennepeper en kaneel toe en bak de specerijen kort mee. Doe daarna de gekookte bonen in de pan. Bak de bonen voor ongeveer 10 minuten mee en schep regelmatig om. Voeg beetje bij beetje kookvocht toe als de bonen te droog koken. Prak de bonen fijn met een lepel of pureestamper. Breng vervolgens de refried beans op smaak met peper, zout en eventueel een scheutje azijn. Schep de refried beans in een kommetje.  

De toppings  

Snijd een tomaat doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Snijd ook de koriander fijn en verkruimel ten slotte de feta. Verdeel de tomatenblokjes, de verkruimelde feta en de koriander over de refried beans. Serveer de refried beans samen met tortillachips.

Serveer de Tortillachips met dip van refried beans uit de slowcooker als snack met een Mexicaans biertje of als side dish bij een taco of burrito

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *