Mac ’n cheese met bloemkool en blauwe kaas

Mac ’n cheese met bloemkool en blauwe kaas

“Door Irene”

Ingrediënten voor 2 a 3 personen

 • Fusilli (200 gram)  
 • Bloemkool  
 • Boter (40 gram)  
 • Bloem (2 eetlepels)  
 • Melk (200 ml)  
 • Geraspte kaas (100 gram) 
 • Pittige blauwe kaas (100 gram)
 • Citroen
 • Worcestersaus (optioneel)  
 • Paneermeel (1 eetlepel)  
 • Peterselie  
Kook de pasta

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Maak het water op smaak met zout en kook de pasta gaar volgens de verpakking. Kook de pasta 1 a 2 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven. Giet de pasta af en spoel even kort af onder de kraan. Hierdoor plakt de pasta minder aan elkaar. Zet de pasta even opzij.  

De bloemkool  

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Voeg zout aan het water toe. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doe de roosjes in de pan en kook de bloemkool in 4 minuten half gaar. Schep met een schuimspaan de bloemkool uit de pan en laat het kookvocht even staan.  

Maak de kaassaus  

Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer met een garde de bloem en boter goed door. Zet het vuur laag en gaar de bloem in enkele minuten. Giet de melk voorzichtig bij de boter en bloem en roer goed door met een garde. Roer net zo lang tot er geen klontjes meer in de saus zitten. Voeg daarna de geraspte kaas toe en laat dit smelten. Waarschijnlijk dikt de saus door de kaas behoorlijk in. Wordt de saus te dik? Dan kan je ook een beetje kookvocht van de bloemkool toevoegen. Voeg daarna de blauwe kaas toe. Wij gebruikten Castello Danablue, een pittige blauwe kaas. Je kan ook goed Roquefort of Blue d’Auvergne gebruiken.
Maak de kaassaus op smaak met peper en citroensap. Eventueel kan je een beetje worcestersaus toevoegen voor extra pit.  

Vul de ovenschaal  

Roer de fusilli en de bloemkoolroosjes door de kaassaus. Giet alles in een ovenschaal. Strooi een beetje paneermeel over de bovenkant. Top het geheel af met nog een beetje geraspte kaas.  

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de pasta in ongeveer 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. De pasta is klaar als er een mooi bruin korstje is ontstaan en de pasta en de bloemkool nog even hebben kunnen garen in de saus.  

Serveer de pasta  

Serveer de fusilli met bloemkool en blauwe kaas met fijngesneden peterselie. Wij aten er een simpele salade bij met een dressing van Griekse yoghurt (1 el) , picallily (1 el), cayennepeper (1 tl), suiker (mespunt) en een scheut augurkennat (4 eetlepels). 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *