Parelcouscous met knoflookchampignons en halloumi

Parelcouscous met knoflookchampignons en halloumi

“Door Irene”

Vandaag liepen we een rondje door Groningen en voor we het wisten stonden we in de woonkamer van meneer Hoogland.  

Ik woon al 12 jaar in Groningen. Maar tot op de dag van vandaag had ik het pand van meneer Hoogland aan het Gedempt Zuiderdiep nog nooit gezien. En dat is vrij knap, aangezien de moderne glazen toren nogal afsteekt tegen de overige oude gevels in de straat. Waarschijnlijk had ik de afgelopen jaren meer oog voor de restaurants en kroegen, dan voor de architectuur.  

Op de begane grond is een kantoor gevestigd dat ietwat weg heeft van een zwarte kijkdoos met donkere ramen. Nieuwsgierig als we waren, tuurden Rutger en ik naar binnen. Een oudere man deed enthousiast de deur open en nodigde ons uit om binnen te komen kijken. Dus dat deden we.  

Voor we het wisten aaiden we kippen die door de kamer scharrelden, keken we naar een oude paardenstal midden in de woonkamer en luisterden we naar de levensverhalen van meneer Hoogeland, de eigenaar. Over zijn overleden vrouw, over de kornoeljeboom in de prachtige tuin, maar vooral over het pand, zijn “muze”. “Het is altijd af. Maar het is nooit klaar”.   

Een kwartier later stonden we weer buiten. Enigszins sprakeloos. Wat een pareltje. Over pareltjes gesproken (padoem pats, hier is je bruggetje). Parelcouscous met knoflookchampignons en halloumi.

Ingrediënten voor 2 personen 

  • Parelcouscous (+/- 100 – 120 gram)  
  • Groentebouillon (1 blokje) 
  • Champignons (bakje à 250 gram)  
  • Knoflook (2 teentjes)  
  • Boter (klein klontje)  
  • Halloumi  
  • Peterselie (1 bosje)  
  • Citroen 
Kook de parelcouscous  

Zet een pan water op het vuur en breng het water aan de kook. Doe een blokje groentebouillon in het water en voeg de parelcouscous toe. Kook de parelcouscous volgens de verpakking gaar. Zodra de parelcouscous gaar is, giet je de parelcouscous af in een vergiet. Spoel de couscous daarna af met koud water om te voorkomen dat de parelcouscous aan elkaar gaat kleven. Laat de parelcouscous uitlekken in het vergiet.  

De champignons  

Maak de champignons schoon met een borsteltje en snijd eventuele harde stukjes steel af met een schilmesje. Snijd de champignons doormidden en bak de champignons in een scheutje olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuurtje. Schud de champignons regelmatig om. Pers één of twee tenen knoflook en pers de tenen boven de champignons. Voeg ook een klein klontje boter toe en fruit de knoflook mee met de champignons. Breng de champignons op smaak met een (beetje) zout en verse zwarte peper.  

Halloumi  

Snijd een blok halloumi in blokjes van ongeveer 1 cm. Bak de blokjes halloumi in een koekenpan met een beetje olijfolie. De halloumi is klaar als de blokjes een mooi goudbruin laagje hebben gekregen. Zet een bord klaar met een keukenpapiertje en schep de gebakken halloumi op het keukenpapier.  

Husselen  

Doe de parelcouscous, de gebakken knoflookchampignons en de halloumi bij elkaar in een schaal. Snijd een bosje verse peterselie (krul óf platte peterselie) fijn met een mes. Hussel vervolgens alles door elkaar en knijp een beetje citroensap uit boven de parelcouscous.  

Serveren  

Serveer de Parelcouscous met knoflookchampignons en halloumi op een schaal. Je kan de parelcouscous eten als lunch of als diner, maar het is ook een leuk bijgerecht bij een barbecue of naast een pita falafel.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *