Citroenrisotto met tuinbonen, doperwtjes en gebakken zalm

“Door Irene”

Het is begin januari, dus ik zit nog in die fase dat ik vertrouwen heb in mijn goede voornemens. Ik ben begonnen met intermitted fasting én yoga, en ik heb weer eens een app gedownload die calorieën telt. Kijken hoe lang ik het deze keer volhoud! Welke goede voornemens ben jij in februari hoogstwaarschijnlijk alweer vergeten?  

📸 citroenrisotto met tuinbonen, doperwtjes en gebakken zalm.

Ingrediënten voor 2 personen 

 • Risotto (150 gram) 
 • Sjalotje (1)  
 • Knoflook (1 teen)  
 • Droge witte wijn (200 ml)
 • Water (500 ml)  
 • Groentebouillon (0,5 tot 1 blokje)  
 • Citroen (1)  
 • Mascarpone (1 eetlepel) 
 • Tuinbonen (150 gram) 
 • Doperwten (150 gram) 
 • Verse Parmezaanse kaas (+/- 30 gram)  
 • Verse zalmfilets (2)  
Aanfruiten

Begin met het snipperen van een sjalotje. Pers ook een teen knoflook. Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en verwarm de pan. Giet een beetje olijfolie in de pan en fruit de sjalot en knoflook aan. Voeg ook de risottorijst toe en bak de rijst kort mee met de ui en knoflook.  

Citroen  

Boen een citroen goed schoon onder een kraan. Schil vervolgens met een dunschiller de schil van de citroen. Schil alleen het gele gedeelte van de schil. Het witte gedeelte van de citroen is bitter en wordt niet gebruikt. Doe de helft van de citroenschillen bij de rijst. Laat de andere helft van de citroenschil liggen voor later.  

Wijn en bouillon   

Voeg direct na het aanfruiten een glas (ongeveer 200 ml) droge witte wijn toe aan de risottorijst. Roer de risotto voorzicht door met een houten pollepel. Als de witte wijn voor de helft is ingekookt voeg je beetje bij beetje kokend water toe. Brokkel een blokje groentebouillon boven de risotto. Zet de risotto op een klein vuurtje en geef de risottorijst tijd om de bouillon op te nemen. Voeg elke keer een beetje meer heet water toe als de rijst het vocht (grotendeels) heeft opgenomen. De risotto heeft zo’n 20 minuten nodig om te garen. Proef de risotto tussendoor om de gaarheid in de gaten te houden. Laat de citroenschil meekoken met de risotto. 

Tuinbonen en dopererwten  

Haal de tuinbonen en de doperwten uit de vriezer. Doe de tuinbonen en de doperwten in aparte kommetjes. Giet kokend water op de tuinbonen om de tuinbonen alvast licht te verwarmen. Bak ondertussen de zalm terwijl de tuinbonen in het water staan.   

Bak de zalm  

Zet een koekenpan met een goede antiaanbaklaag op het vuur. Verhit de koekenpan tot de pan goed warm is. Voeg een ruime klont boter toe aan de pan en bak de zalmfilets op de huid voor ongeveer 1 minuut. Zet dan het vuur uit en keer de zalm voorzichtig om met een spatel. Bak de zalm ook nog even kort (1 minuut) op de andere zijde zonder het vuur aan staat. Haal de zalm uit de pan om te voorkomen dat de vis verder gaat. De vis is wel warm, maar van binnen nog mooi rosé.  

Maak de risotto af

Is de risotto bijna gaar? (Lees: al dente) Giet de tuinbonen dan af en voeg de tuinbonen toe aan de risotto. Voeg een eetlepel mascarpone toe aan de rijst. Voeg ook het sap van de geschilde citroen toe en vang de pitjes op. Rasp vervolgens verse Parmezaanse kaas boven de risotto en roer de kaas door de rijst heen. Breng de risotto op smaak met verse peper en voeg tenslotte de doperwtjes toe.  

Serveer de risotto  

Schep de citroenrisotto met tuinboontjes en doperwtjes in het midden van de borden. Leg de gebakken zalmfilet op de risotto. Snijd als laatste de overgebleven citroenschillen in hele dunne reepjes en strooi de citroenschilletjes over de risotto. Garneer de risotto met een schijfje citroen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *