Oosterse gehaktballetjes met notenrijst, paksoi en sugersnaps

Oosterse gehaktballetjes met notenrijst, paksoi en sugersnaps

“Door Rutger”

Terwijl de wereld zo ongeveer vergaat, proberen we maar te genieten van de kleine dingen. Zo hebben we al 4 dagen geen muis meer in huis gezien, kregen we gister extra veel spareribs omdat de bestelling bij de Griek niet goed gegaan was, en hebben we zowaar een huis kunnen bezichtigen! We zaten gewoon bij de eerste 100!

En als dat allemaal nog niet mooi genoeg was, aten we ook nog Oosterse gehaktballetjes met notenrijst, paksoi en sugersnaps. Wat zijn jullie lichtpuntjes de afgelopen tijd?

Ingrediënten voor ongeveer 25 gehaktballetjes

 • Rundergehakt (500 gram)  
 • Knoflook (1 teen) 
 • Verse gember (1 duim) 
 • Gochujang pasta* (Koreaanse chilipasta, 1 grote eetlepel)  
 • Zout  
 • Ei (1)  
 • Panko (of paneermeel, 3 eetlepels 

Voor de saus  

 • Knoflook (1 teen)  
 • Verse gember (1 duim) 
 • Sojasaus (5 eetlepels)  
 • Bruine basterdsuiker (2 eetlepels)  
 • Rijstazijn (2 eetlepels 
 • Mirin (2 eetlepels)  
 • Sesamolie (1 eetlepel)  
 • Gochujang (1 eetlepel)  
 • Water (scheutje)  
 • Maïzena  

En verder  

 • Paksoi  
 • Sugersnaps  
 • Notenrijst  
 • Lente uitje  
 • Sesamzaadjes  
De Oosterse gehaktballetjes  

Doe het rundergehakt in een kom samen met een geraspte teen knoflook en een stuk geraspte gember. Voeg daarbij een eetlepel gochujang pasta en een beetje zout. Breek een ei boven de kom en voeg panko of paneermeel toe tot de balletjes goed aan elkaar blijven plakken. Draai kleine gehaktballetjes en bak deze in een koekenpan met een beetje olie.  

De saus  

Doe in een steelpannetje een geraspte teen knoflook, geraspte verse gember, de sojasaus, bruine basterdsuiker, rijstazijn,  sesamolie en een lepel gochujang. Voeg een klein scheutje water toe en roer alles goed door elkaar. Verhit de saus op een klein vuurtje en laat zachtjes pruttelen voor enkele minuten. Je kan de saus binden door maïzena toe te voegen. Hierdoor gaat de saus ook mooi glimmen. Roer een eetlepel maïzena met een scheutje koud water los in een kommetje en voeg het maïzenapapje beetje bij beetje toe aan de saus tot deze voldoende is ingedikt.   

Notenrijst  

Kook ondertussen de notenrijst volgens de verpakking gaar in een pan met ruim kokend water. Breng het water op smaak met een beetje zout. Giet de notenrijst af als het gaar is en laat de rijst goed droogstomen met een deksel op de pan.  

Paksoi en sugersnaps  

Snijd het kontje van de paksoi. Snijd de stengels en bladeren van de paksoi in repen. Doe de gesneden paksoi in een vergiet en spoel de paksoi onder een koude kraan zodat al het zand weg is. Wok de paksoi én de sugersnaps in een hete wok met een beetje neutrale olie.  

Serveren  

Serveer de Oosterse gehaktballetjes met notenrijst, paksoi en sugersnaps. De gehaktballetjes lenen zich ook goed als borrelhapje!   

Bekijk ook onze Korean Fried Chicken met gochujang

*Gochujang is een Koreaanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, kleefrijst en chilipepers. De smaak is enerzijds mild pittig en anderzijds erg umami (hartig). Je koopt gochujang in Aziatische supermarkten zoals de Amazing Oriëntal, maar je komt ze soms ook tegen in de AH.  De chilipasta is na het openen goed houdbaar in de koelkast.   

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *