Platbrood met gegrilde groenten en tahin-knoflooksaus

Platbrood met gegrilde groenten en tahin-knoflooksaus

“Door Rutger”

Als je je afvraagt hoe het is om verkering te hebben met iemand die 24/7 aan eten denkt… Dit gebeurde afgelopen woensdag:  

Rutger: “Irene, weet je wel welke dag het vandaag is?”
Irene: “JA HARING DAG WANT DE VISKRAAM STAAT ER!”
Rutger: “Klopt, maar we zijn vandaag ook precies 4 jaar samen!”.  

We vierden deze heugelijke dag met platbrood met gegrilde groenten en tahin-knoflooksaus

Ingrediënten voor 4 personen

 • Rode paprika (1) 
 • Gele paprika (1) 
 • Rode ui (2)  
 • Aubergine (1)  
 • Courgette (1) 
 • Zoete aardappel (1)  
 • Feta (100 gram) 

Voor de tahin-knoflooksaus  

 • Griekse yoghurt (3 a 4 eetlepels) 
 • Tahin (2 eetlepels)  
 • Citroen (sap en rasp)  
 • Knoflook (1 teen)  
 • Cayennepeper (mespunt) 
 • Komijnpoeder (1 theelepel)  

Voor het platbrood  

 • Bloem (200 gram) 
 • Bakpoeder (5 gram)
 • Zout (mespunt) 
 • Griekse yoghurt (5 eetlepels 
Rooster de zoete aardappel  

Prik met een vork gaatjes in de schil van de zoete aardappel. Wikkel daarna de zoete aardappel in aluminiumfolie en leg de zoete aardappel in de oven voor 45 minuten op 200 graden. Ga ondertussen verder met de andere groenten.  

De groenten  

Snijd de aubergine in plakken en bestrooi de plakken vervolgens met zout. Laat de aubergines met het zout ongeveer 15 minuten liggen zodat het bittere vocht uit de groente kan trekken. Dep na 15 minuten de aubergine af met keukenpapier. Snijd ondertussen de rode en gele paprika in dunne repen en verwijder de zaadlijsten.  Verwijder ook de schil van de rode uien en snijd de twee uien in partjes (in ongeveer 12 partjes per ui). Snijd tenslotte de courgette in dunne plakken.

Grill de groenten

Zet een grillpan op het vuur en verwarm de pan. Smeer de plakken aubergine en courgette in met een beetje olijfolie. Grill de aubergine en courgette in de grillpan totdat er aan beide kanten grillstrepen ontstaan. Haal de aubergine en courgette uit de pan en grill vervolgens de paprika’s nog even in de grillpan. Leg daarna de gegrilde aubergine, courgette en paprika’s op een bakplaat. Leg ook de rauwe uienpartjes erbij. Doe de bakplaat in de oven (bij de zoete aardappel) en bak de groenten nog 5 a 10 minuten mee met de zoete aardappel.  

Haal daarna de groenten en de zoete aardappel uit de oven. Laat de zoete aardappel een beetje afkoelen. Verwijder daarna eenvoudig de schil en snijd de aardappel in stukjes.   

Maak het platbrood (flatbread) 

Doe de bloem, zout en bakpoeder bij elkaar en roer door met een vork. Voeg de Griekse yoghurt toe en meng alles door elkaar. Kneed met (schone) handen het deeg. Het deeg moet niet meer aan je handen kleven. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te plakkerig blijft. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in 3 of 4 bollen. Rol het deeg uit met een deegroller. Verwarm een grillpan op het vuur. Smeer met een kwastje de platbroden in met olie en bak aan beide kanten.  

De tahin-knoflooksaus 

Doe de Griekse yoghurt en de tahin in een kommetje. Was vervolgens een citroen en rasp de schil van de citroen. Gebruik alleen het gele gedeelte van de schil want het witte vlies is bitter van smaak.  

Doe de citroenrasp bij de yoghurt. Snijd de citroen doormidden en pers het sap van een halve citroen uit bij de yoghurt. Voeg vervolgens een geperste teen knoflook toe en roer de saus door. Maak de saus op smaak met peper en zout en voeg naar smaak cayennepeper en komijnpoeder toe.  

Maak de borden op 

Leg op elk bord een platbrood en smeer deze in met een ruime laag tahin-knoflooksaus. Verspreid de gegrilde groenten en zoete aardappel over de platbroden. Verkruimel tenslotte de feta over de broodjes. Serveer de platbroden als lunch of met een lekkere salade als avondeten. Denk bijvoorbeeld aan tabouleh of een couscoussalade!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *